Dani Martin, wokalista i współzałożyciel zespołu ECDL urodził się w Madrycie, 19. lutego 1977 roku. Jest znanym aktorem i piosenkarzem hiszpańskim. Już od dziecka lubił naśladować swoich ulubionych artystów występując w domowym salonie razem ze swoją przyjaciółką i sąsiadką Aintzane Rebollo, dziewczyną, która niejako namówiła go później do założenia zespołu. W wieku 14. lat zadebiutował w telewizji TVE jako prowadzący w programie"Ponte las Pilas", który przysporzył mu wielu fanów.
Nie pociągała go nauka w publicznym liceum; zamiast tego pragnął rozwijać swój talent aktorski w jednej z prestiżowych szkół aktorskich Cristiny Roty, gdzie uzyskał pierwsze teatralne role. Nieco później studiował także w innej słynnej szkole dla aktorów imienia Williama Leytona.
Po ukończeniu studiów Dani występował głównie jako aktor kinowy, w filmach takich jak: "Sirenas" reżyserii Fernanda León de Aranoa, "Sin Vergüenza" Joaquina Oristrell, "Sinfín" Carlosa Villaverde i Manuela Sanabria, czy też "Yo soy la Juani" Bigasa Luny.
Jest również znany ze swoich niezapomnianych teatralnych ról w sztukach "Historias en Blues" i "Cachorros".
Od roku 2000 Dani został wokalistą madryckiej grupy El Canto del Loco, wykorzystując zdobyte wcześnie doświadczanie w branży medialnej.
Filmografia:
* Cuenta atrás (2007 - 2008) - Corso
* Yo soy la Juani (2006) - Jonah
* Torrente 3: El protector (2005)
* Sinfín (2005) - Iván
* Latrelevisión (1 episodio, 2005) - Apóstol
* 7 vidas (1 episodio, 2004)
* I Love You Baby (2001)
* After (2001)
* Sin vergüenza (2001) - Felipe
* Hospital Central (1 episodio, 2000) - Toni
* Policías, en el corazón de la calle (1 episodio, 2000) - Sergio
* Sobreviviré (1999)
* El Comisario (1 episodio, 1999)
* Al salir de clase (2 episodios, 1998) - Líder de La banda del bate
* Perdón, perdón (1998) - Amigo de Jimmy
* ¡Ay, Señor, Señor! (1 episodio, 1995)
* Sirenas (1994) - Carlos
* El 92 cava con todo (1991) - Botones
Użytkownik
czemu Hiszpanie mają po dwa nazwiska??
Użytkownik
dwa?! żeby u nich się liczyć trzeba mieć 4!!! jest jakaś specjalna zasada dotycząca dziedziczenia, której nie znam...
Użytkownik
wiecie co... tak się zastanawiałam, czy Hiszpanie mogą mieć wade wymowy "h" .? ^^
mogą czy nie za bardzo.?
Użytkownik
Nowy użytkownik
O! Jakieś szczegóły...?
O nie, tylko nie z Miguelem!
Może nieco sprostuję w jego sprawie [Miguela] (choć to niekonieczne, ale niech będzie): jest zawodnikiem Getafe, ale Real ma prawo pierwokupu do niego przez 2 lata.
Ok, spoko
Jakieś 2 tygodnie temu, jak słuchałam Los40, słyszałam głos Daniego, i to nie w piosence Brał udział w akcji, o ile dobrze pamiętam, przeciw molestowaniu/maltretowaniu kobiet, czy coś takiego. Ładnie z jego strony
Aż zgłupiałam, jak usłyszałam: 'Hola, soy Dani Martin...'